פרופ' מיקי בלוך, פסיכיאטר מומחה בפסיכיאטריה כללית ובריאות הנפש של האישה
לנשים שכיחות כפולה לחוות דיכאון קליני במהלך חייהן בהשוואה לגברים. בין גיל 15 עד 54 השכיחות לחוות דיכאון לפחות פעם בחיים בגברים הנו כ- 12% בעוד שבנשי ם השכיחות עומדת על כ- 21%. התצפית כי לפני גיל ההתבגרות ואחרי גיל המעבר השכיחויות של דיכאון הנן כמעט זהות הובילה להיפותזה כי ההבדל בין המינים בשכיחויות של דיכאון קשורה באירועים הורמונליים ספציפיים לנשים, כגון התחלת המחזור, היריון ולידה וגיל המעבר1.
"הורמונים" הנם קבוצת חומרים ביולוגים אשר נוצרים בגוף ואשר תפקידם הנו העברת "מסרים" מאיבר אחד לאיבר אחר דרך מחזור הדם לפי דרישת הגוף. הורמוני מין כגון אסטרוגן ופרוגסטר ון מיוצרים בשחלות של האישה ומשפיעים על הרחם, אך גם על אברים אחרים כולל על תפקוד המוח. ואכן, להורמוני מין תפקיד חשוב מאוד בוויסות ושמירה על איזון של תפקודים מוחיים מגוונים, כגון, מצב רוח, דריכות וחרדה, קוגניציה, חשק מיני ועוד רבים אחרים.
לכן, אפילו שינויים רגילים ברמות של אסטרוגן או פרוגסטרון, כגון השינויים החלים סביב המחזור החודשי, מתבטאים בתגובות נפשיות המשתנות בהתאם לשלב במחזור האישה. שינויים הורמונליים מתונים לרוב לא גורמים לתגובות נפשיות יוצאות דופן בשל יכולת ההסתגלות הטבעית של מערכת העצבים. אולם, כאשר התנודות ההורמונליות הנן קיצוניות, כגון לאחר לידה או בגיל המעבר, ניתן יהיה לראות תגובות נפשיות חריגות. מצב זה של רגישות חריגה קשורה כנראה בשינויים ברמה הגנטית אשר יוצרים תגובות נפשיות מוגזמות לאותם גירויים הורמונליים נורמליים החלים בכל אישה.
לעיתים קרובות, אנו עדים למצבים בהם מצב לחץ / עומס רגשי כבד בשילוב עם אותה רגישות יתר הורמונלית יוצרים תגובה רגשית פתולוגית קשה. כך למשל בדיכאון לאחר לידה – הסטרס הגבוה וההתרגשות הטבעית אשר קיימים בזמן של ערעור ביולוגי על רקע אותה רגישות יתר הורמונלית, יוצרים משבר נפשי כגון דיכאון לאחר לידה. במאמר זה נדון במספר "תחנות הורמונליות" משמעותיות במהלך חיי אישה והשפעתן על היווצרות של דיכאון קליני.
נשים רבות חשות שינויים נפשיים וגופניים בתקופה שלפני המחזור החודשי. התופעה מוכרת בציבור הרחב בשם תסמונת קדם וסתית - PMS (Premenstrual (Syndrome.
תקופת ההיריון, הלידה ומשכב הלידה הן מהתקופות הדרמטיות ביותר בחייה של אישה ומשפיעה כמעט על כל אספקט בחייה של האישה, כולל מצבה הגופני, נפשי, ובין אישי.
כ- 10% מהנשים יסבלו מדיכאון בשליש האחרון של ההיריון וכ- 10-15% מהנשים יס בלו מדיכאון שלאחר לידה.